namještaj

Lavanda shabby

Noćne ormariće koje sam kupila na buvljaku još prošle godine zamislila sam u lavanda shabby look-u…

Od pribora vam je potreban šmirgl papir, svijeća, te temeljna i završna boja. Akrilna boja na bazi vode je moja preporuka zbog praktičnosti, tu vam ne treba razređivač jer sve se lako skida i razređuje običnom vodom. Ova boja je nešto skuplja nego obična uljana za drvo, ali vjerujte mi vrijedi. Možete je naći u specijalizirinim radnjama “boje i lakovi” gdje većina nudi i kompjutersko miješanje boje po ton karti.

Moj izbor za ovaj put su prljavo ili starinsko bijela (kao podloga) i boja lavande (završni sloj).

Za šmirglanje je najbolja električna brusilica koja se može naći već i za 100-njak kn (za hobi upotrebu) ili najobičniji držač brusnog papira.

I na posao!

Dobro treba skinuti (koliko se može) sve stare slojeve boje, a ako ste sretne ruke naići ćete na svega jedan ili dva. Potom premažite drvo (ako želite i ako je zbilja staro i crvljivo) drvocidom, a nakon sušenja možete preći u završnu (najzanimljiviju) fazu. Ne zaboravite prije bojanja skinuti sve ručice da vam bude lakše. Ako je mjestimično drvo oštećeno pokrpajte ga akrilnim kitom za drvom, ja više volim ostaviti sve nesavršenosti kako ih zateknem.

Za nanošenje akrilne boje najbolje je koristiti spužvasti valjak  ili dlakavu spužvu (kako je ja zovem, nešto između spužve i velur valjka), a za ćoškove najbolje obični mali kist. Nakon sušenja prvog sloja sve rubove i izbočine premažite dobro voskom (bijelom svijećom). Ovo je potrebno da biste lakše ostrugali završni sloj i tako dobili pohabani izgled. Boju možete nanositi i kistom (u tom slučaju s kojom kapi vode razredite boju), tako će vam se vidjeti potezi i nanosi će bit neravnomjerniji. No zato se nemojte brinuti, pa i cilj vam je da dobijete unikatan “nesavršeni” izgled. Najbolje da na nekom komadiću drveta iskušate kombinaciju boja i način nanošenja pa odlučite što vam se najviše dopada.

Kod kombiniranja boja češće se stavlja tamnija boja kao podloga, a bijela ili neka svjetla pastelna kao završni sloj, ali na vama je da se igrate i kombinirate. Možete pokušati i s zlatnom bojom (drže je hobi-art trgovine u malim pakiranjima), tako ćete dobiti zbilja raskošan izgled.

Nakon sušenja završnog sloja, kod mene  u boji lavande, lagano s finim brusnim papirom obrusite sva mjesta na koja ste nanijeli vosak. Tu će vam se pokazati bijela boja, a tako dobit ćete savršeni “lažni” starinski izgled.

linda-coastalcharm

Oglasi

8 misli o “Lavanda shabby

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s